In de kast op zolder hangt mijn moeders bontjas, naast het militaire gala-uniform van mijn vader. Het zijn de getuigen van mijn jeugd. Mijn vader en moeder zijn inmiddels gestorven. Beide staan hier op de foto rechts, het is de jaren 60, tijdens het jaarlijkse Koninginnebal in de Boreel Kazerne te Deventer. Een feest waarvan mij de door mijn moeder zelf ontworpen avondjaponnen versierd met borduursels, pailletjes, pareltjes en bijpassende tasjes en glacés, nog helder voor ogen staan. Voorwerpen die ik koester en met liefde bewaar.

In een oude hutkoffer op zolder liggen een paar van haar 'gewone' jurken. De typerende dessins maken het mij moeilijk om er afstand van te doen. Alleen...zo langzamerhand begrijp, zelfs ik wel, dat je niet àlles kunt bewaren. "Weggooien", zegt de een, "Naar de kringloop"zegt de ander, brrrr...ik krijg 't er koud van. Weggooien is geen optie en via de kringloop kom ik natuurlijk een keertje, volkomen onverwachts, ergens in ons dorp, op de markt of zo, mijn moeders jurk tegen. En dat wil ik niet.

Het werd tijd deze 'relikwieën" een mooie plek te geven, letterlijk en figuurlijk. Creativiteit op zich gaf geen voldoening. Even dacht ik het gevonden te hebben bij één bepaald kunstwerk, maar de vormgeving van mijn gevoel bleek op dat moment nog tè persoonlijk te zijn om uit handen te kunnen geven. Er zat niets anders op dat zelf aan de slag te gaan.

En dat viel niet mee. De grens tussen afwijzing en waardering is maar smal, maar toch...met vallen en opstaan is het mij uiteindelijk toch gelukt. Jan Hazelaar's wijze woorden "Om iets kunst te noemen, is maar één iemand nodig die het mooi vindt..."werkten inspirerend en motiverend. Genoeg om mijn eigen werk te maken en aansluitend de gelijknamige tentoonstelling In Loving Memory te organiseren.

Eveline Roskott-van Haastert

cultureel ondernemer en initiator