Cinzia Bailo - Infinite

Ik deed mijn ogen dicht en dacht na over In Loving Memory. Verschillende beelden en indrukken van lang geleden, van mensen die bestaan in mijn herinneringen, kwamen in mij op. In mijn hoofd zag ik een warme zomermiddag in Rome. Ik ga samen met mijn favoriete oom en tante naar de begraafplaats Il Verano om het graf van mijn neef Andrea te bezoeken. Wij hebben hem nog niet zo lang geleden verloren.

Il Verano lijkt een stad met grote gebouwen: mausolea, voor de rijken onder ons. Overal magnifieke marmeren beelden. In schrille tegenstelling tot de eenvoudige lange muren waar het gewone volk haar doden in plaatst. Daar vind je hùn bloemen en foto's.

Een speciale bus pendelt elk half uur van de entree naar bushalte 8, helemaal achterin. En juist bij deze laatste halte is het graf van Andrea; warm in de zonneschijn van een Romeinse middag, verzorgd en in rust.

Zoveel indrukken, zoveel beelden. Mijn grootouders vind ik terug op de plek, die ik me precies zo herinner, van heel lang geleden. Een acanthus blad - de eerste echte groene acanthus die ik schilderde - ziet er precies zo uit als bovenin een corinthian zuil.

Wegen -avenues- met hoge cypressen, stil en somber, getuigen van deze bijzondere stad. Ieder blaadje lijkt hier op zijn plaats. Netjes, stil, niet triest. Een plaats waar je de herinneringen van de mensen die jou dierbaar waren, kunt laten herleven. En dat deden wij; mijn oom, mijn tante en ik.

Cinzia Bailo, geboren in Italië, maar opgegroeid met haar ouders in Afrika, komt na haar huwelijk terecht in Nederland. Een multiculturele levenservaring, die leidt tot grote interesse in gevarieerde kunstvormen. Haar werk ontwikkelt zich van formeel academisch naar abstract expressionistisch. Experimentele gemengde techniek legt de nadruk op het creatieve proces en de persoonlijke expressie.

Arie van de Pol - Familie

Toen ik het thema las, dacht ik aan twee koffers vol met familiefoto's, die mijn broer mij bracht omdat hij ging verbouwen. De koffers stonden in de slaapkamer en vreselijk in de weg. Wat ik erin tegenkwam, waren foto's van mijn ouders. Ik heb ze uitgezocht, geselecteerd, in een klein albumpje gedaan en meegenomen naar mijn atelier. Daar ben ik ermee vaan werken op de manier zoals ik eigenlijk altijd werk. Ik heb figuren uit de foto's gehaald en geprobeerd ze te schilderen op een manier zoals ik normaal schilder. De opzet was, één schilderij te maken...het werden er drie.

In de intieme schilderijen van Arie van de Pol verworden mensen tot kleurvlekken in hun omgeving. Ze doen denken aan vervagende foto's in een oud album, waarin mensen langzaam steeds minder herkenbaar worden.

Please reload